TROVÄRDIG, INFORMERAD, ANSVARSFULL

Unga reportrars etiska kod

– för skapande, publicering, och delningar på nätet

    

Håll dig till sanningen:

Bidra inte till ryktesspridningSprid inte falsk information. Kontrollera alltid om informationen är korrekt innan du delar den, och presentera alltid dina källor för din publik. Det är din plikt som reporter att kontrollera trovärdigheten i all information du publicerar, även när du citerar någon annan. Journalister måste söka bevis för det de publicerar även om informationen verkar sann och intressant vid första anblick. Alla har fördomar. Därför kan en journalist inte gå på magkänsla eller intuition – de behöver bevis.

Kontrollera källor: Var försiktig med vad du publicerar. Allas åsikter är inte värda att nämnas i en journalistisk artikel. Utvärdera om personen du intervjuar är insatt i ämnet du skriver om. Om du publicerar statistik eller forskningsresultat från en organisation, behöver du undersöka om du kan lita på dem.

Skilj på åsikter och fakta: Klargör tydligt vad som är åsikter och vad som är fakta i ditt innehåll. Kvalitetsmedier har olika avdelningar för nyheter och åsikter. Åsiktsartiklar ska alltid märkas som åsikter eller kommentarer. Din åsikt eller en persons åsikt räcker inte för att skapa en nyhetsartikel. Kom ihåg att faktapåståenden kan bevisas med bevis som statistik, observationer av en händelse och vetenskapliga bevis. Åsikter är subjektiva omdömen.

Presentera olika perspektiv: Försök alltid att lyfta fram flera olika perspektiv i dina nyhetsartiklar. Om någon kritiseras, se till att de får en chans att svara. I nyhetsartiklar uttrycker du inte din egen åsikt. Istället lär du dig från andra och delar sedan det du har lärt dig med allmänheten. Du måste försöka inkludera åsikter från olika experter eller de som påverkas av händelsen, för att få fram vad de olika sidorna är oense om. Även i en debattartikel kan du ta med den ”andra sidans” perspektiv, och sedan förklara varför du tycker att de har fel. 

Se till att rubriken är sann: Se till att ditt innehåll stämmer överens med det som utlovas i rubriken, vare sig det är text, video eller podcast. Se också till att din rubrik är faktamässigt korrekt. Att locka läsare med en spännande rubrik är viktigt, men journalister måste sätta trovärdigheten först.

Inga annonser: Publicera inte artiklar med det enda syftet att främja en person, ett varumärke eller en organisation, eller att gynna dem ekonomiskt. Som reporter är ditt jobb att tjäna allmänhetens intressen, inte någon specifik organisation eller individ. Du kan publicera berättelser som framställer andra i en positiv dager men din drivkraft ska vara att informera och inspirera andra.

Undvik att använda anonyma källor. Använd aldrig anonyma källor, om det inte är så viktigt för allmänheten att att få informationen så att det överväger riskerna – och om den inte går att berätta på något annat sätt. Fundera över om du skulle kunna utsättas för påtryckningar att avslöja vem den anonyma personen är. Om du känner att du inte kan skydda dem, är det bäst att välja källor som kan framträda med sina namn.

Respektera andras integritet:

Undvik skadligt innehåll: Publicera inte något som du inte skulle vilja att andra sprider om dig. Undantag finns för offentliga personer, som till exempel politiker. Om du vill publicera negativ information om andra, tänk på hur du kan rättfärdiga det. Fick deras handlingar negativa konsekvenser för många människor? Nyfikenhet på andra människors privatliv är inte tillräckligt som rättfärdigande. Tänk också på den potentiella skada din artikel kan orsaka för minderåriga barn till en person som kritiseras i det du publicerar. Men bara för att du behöver visa empati betyder det inte att du inte kan publicera dåliga nyheter och kritiska berättelser.

Var extra försiktig med minderåriga källor: Undvik att publicera information som kan potentiellt skada minderåriga personer. Tänk på om informationen du har publicerat kan leda till negativa konsekvenser i deras skola, familj, stad eller vänskapsgrupp. Kom alltid ihåg att unga människor är mer sårbara än vuxna.

Sök samtycke för bilder: Fråga alltid om lov innan du använder någon i en bild eller video, om du inte befinner dig på en offentlig plats med många människor. Om minderåriga personer är med i ditt material, kolla vilka regler som gäller på din skola eller organisation. Om du visar någon som är med i ditt material är under 12 år, sök alltid samtycke från föräldern eller vårdnadshavaren.

Undvik onödiga detaljer som kan vara känsliga: Framhäv inte sexuell läggning, religiös identitet eller etnisk bakgrund om det inte är relevant för sammanhanget. Även om källan nämner något om sin identitet, överväg om publicering av den informationen kan vara farlig för dem eller leda till mobbning.

Gå igenom citat med intervjuade: Låt de intervjuade kontrollera sina citat och göra ändringar om det behövs. Det betyder inte att de kan ändra innehållet avsevärt i sitt ursprungliga svar.

Hantera känsliga händelser med omsorg: Visa medkänsla vid olyckor eller andra händelser där människor har blivit fysiskt eller känslomässigt skadade. Undvik att intervjua chockade individer eller fotografera skadade personer. Om du rapporterar om en olycka eller en händelse som var traumatisk för någon, respektera deras val att inte prata om det. Se till att be om lov att använda deras foto eller ord. Se till att de förstår att informationen de ger dig kommer att publiceras. Om någon är skadad, är det viktigaste att de får hjälp. Om någon ger dig en intervju i en stressig situation, fråga gärna igen när situationen lugnat ner sig.

Var transparent om användningen av AI-genererat innehåll: Informera alltid din publik om du använder AI-genererat innehåll. AI kan inte ersätta att du gör research, intervjuer och faktakollar allt du publicerar.

Skydda upphovsrätten:

Använd godkända bilder: Publicera bara bilder, videor och ljud som du är säker på att du får använda, och om du har tillåtelse, se till att ge författaren cred. Ännu bättre, använd ditt eget innehåll! Du kan inte ta vilket innehåll som helst som du hittar online och publicera det i din artikel. Ta reda på vem som har upphovsrätten och om de vill att någon återanvänder det. Det är alltid säkrare att använda eget innehåll. Då behöver du inte söka tillstånd och du kan vara säker på att du inte använder manipulerat, eller fejkat material.

Undvik plagiat. Om du använder information som publicerats av en annan mediekanal, måste du tydligt ange det.