MEDIE- OCH INFORMATIONSKUNNIGHET

Föreläsningar och workshops

Mobile Stories och Voice4You arbetar för ett mer medie- och informationskunnigt Sverige – bland annat genom att erbjuda föreläsningar och workshops för lärare, skolbibliotek och skolledare. 

 

[dsm_pricelist _builder_version=”3.18.7″ _i=”0″ _address=”1.0.0.0″ /]
Erfarna journalister och MIK-utbildare

Erfarna journalister och MIK-utbildare

Jenny Sköld och Lotta Bergseth har båda lång erfarenhet som journalister, från till exempel tidningen Metro, Dagens Industri, Dagens Nyheter och TV4. Lotta och Jenny är också medförfattare till boken Digital kompetens och källkritik i praktiken (Sanoma Utbildning, 2020). Utöver att utbilda lärare och elever genom Mobile Stories publiceringsverktyg erbjuder de fortbildning i form av webbkurser, inspelade webbinarier och metodhandböcker. Det går också att boka Jenny och Lotta för fysiska eller digitala workshops och föreläsningar på temat medie- och informationskunnighet.

BILD: Pieter Ten Hoopen

Föreläsningar för lärare, skolledare och skolbibliotekarier

 

Syfte: Att stärka deltagarnas kunskap om det digitala medielandskapet.

Exempelföreläsning. Halvdag

• Introduktion, medie- och informationskunnighet. Nationella och internationella styrdokument. 

• Medielandskapets förändring. Risker och möjligheter.

• Digital källkritik. 

• Unga som producenter  i medielandskapet.  Hur guidar vi dem? Praktiska exempel.

• Workshop. Deltagarna delas in i grupper för att planera undervisningen i källkritiskt förhållningssätt och digital kompetens. Övningar och inspiration för att koppla skolans övriga fokusområden till MIK-arbetet.

Innehållet i föreläsningar och workshops anpassas efter målgruppen. 

Miniföreläsning upp till en timme: 10.000 exkl moms
Halvdag: 15.000 exkl moms
Heldag: 20.000 exkl moms
Utbildning över länk: Enligt överenskommelse

Vi utbildning på plats tillkommer en kostnad för resa och logi om nödvändigt. 

Exempel på uppdragsgivare: Academedia, Axiell, Sanoma Utbildning, Google Sverige, Regionbiblioteket i Östergötland, Västra Götalandsregionen, Region Sörmland. 

Röster om boken Digital kompetens och källkritik i praktiken

”Det här är verkligen en metodhandbok. Den är konkret, lättillgänglig och kan ha stor nytta för pedagoger, men även för exempelvis skolledare och skolbibliotekarier. Digital kompetens och källkritik i praktiken förtjänar en plats i bokhyllan.”

Helhetsbetyg 4/5
BTJ 

”Det här är den i särklass bästa bok i ämnet jag läst på mycket länge! Den är ämnesövergripande och teori och praktiska idéer blandas. Redan vid första genombläddringen fick jag flera nya idéer och jag satte boken i händerna på kollegor. Stort plus för att den innehåller förankringar i styrdokument och även Unescos mål. Riktigt bra!”
Maria Rådstam, Lärare, bibliotekarie, IT-pedagog och bloggare på Undervisning och IKT

”En bok som alla inom skolans värld borde läsa”
Cathi Larsson, IT-utvecklare, Bergsjöskolan i Göteborg

”Perfekt för lärare som handbok och för bibliotekarier för att få hjälp med hur en kan samarbeta med skola för att se till att eleverna får tillräcklig kompetens inom området. Borde dessutom vara obligatorisk läsning för ALLA i ledande position inom skolväsendet.”
Läsare på Goodreads.com

Jenny från Mobile Stories kom med många mycket viktiga och angelägna bidrag i AcadeMedias utbildningsserie om skolbibliotek, där hon deltog som expert inom området medie- och informationskunnighet. Hon lyfte aktuella frågor av vikt att utbilda barn och ungdomar inom, och kunde ge konkreta tips och tankar om hur man som lärare såväl som skolbibliotekarie kan arbeta med dessa. Vi tycker att Mobile Stories kompetens borde nyttjas av alla skolor, då medielandskapet förändras jättefort och vi som jobbar med utbildning behöver kontinuerlig stöttning för att kunna ge våra elever en uppdaterad verktygslåda för det demokratiska medborgarskapet.

Maria Bivesjö

Utvecklingsstrateg, Academedia

Inför vår MIK-dag 2022 anlitade vi Jenny och Lotta från Mobile Stories för att hålla en föreläsning för lärare, skolbibliotekarier och folkbibliotekarier. Det blev ett fint samarbete och en inspirerande föreläsning för våra deltagare. Vi kommer gärna tillbaka för fler samarbeten!

Linda Sävhammar

Utvecklingsledare bibliotek, Regionbibliotek Östergötland

Stöttas av