MEDIE- OCH INFORMATIONSKUNNIGHET
Föreläsningar och workshops
Mobile Stories och Voice4You arbetar för ett mer medie- och informationskunnigt Sverige – bland annat genom att erbjuda föreläsningar och workshops för lärare, skolbibliotek och skolledare.
Källkritik och källtillit i en digital tidsålder – för pedagoger

Föreläsning 1: Från Google till ChatGPT
Så förändras ungas informationssökning – och kraven på undervisning i källkritik
Barn och unga väljer bort traditionella sökmotorer som Google – istället ställer de sina frågor direkt till AI-tjänster som ChatGPT. Det visar den kommande rapporten Barnen och Internet från Internetstiftelsen, där ett tydligt skifte syns bland unga i åldrarna 8–19 år.
Vad betyder det här för skolans arbete med källkritik och medie- och informationskunnighet (MIK)? Hur rustar vi eleverna för ett informationslandskap där det blir allt svårare att veta var informationen kommer ifrån – och vad som faktiskt är sant?
I föreläsningen ”Från Google till ChatGPT” utforskar vi hur ungas sätt att söka och ta till sig information håller på att förändras i grunden. Vi diskuterar de nya utmaningar som AI innebär – men också vilka möjligheter som öppnar sig för att utveckla ett mer aktivt, källkritiskt och reflekterande lärande i klassrummet.
🛠️ Du får:
-
Konkreta övningar, verktyg och tips du kan använda i klassrummet
-
Tankar om hur känslor, fördomar och kognitiva bias påverkar vår förmåga att tänka kritiskt
-
Möjlighet att diskutera, reflektera och testa metoder tillsammans
För vem? Pedagoger i åk 6–9 och gymnasiet, skolledare och bibliotekarier
Föreläsning 2: Källkritik och källtillit i en digital tidsålder
– för dig som vill stärka elevernas digitala kompetens
Hur stärker vi elevernas källtillit och källkritiska tänkande i en tid av AI, sociala medier och desinformation?
I den här föreläsningen diskuterar vi dagens utmaningar för demokratin och undersöker vilka metoder kan användas för att hjälpa elever att navigera och delta i medielandskapet på ett säkert sätt.
📚 Du får:
-
Handfasta metoder och digitala verktyg för att granska källor
-
Reflektioner om hur våra känslor och fördomar påverkar vår uppfattning av information
-
Inspirerande exempel och interaktiva övningar
För vem? Pedagoger i åk 6–9 och gymnasiet, skolledare och bibliotekarier
Föreläsare: Jenny Sköld
Journalist, medförfattare till boken Digital kompetens och källkritik i praktiken (Sanoma Utbildning) och medgrundare till Voice4You och Mobile Stories – en metodik som stärker ungas medie- och informationskunnighet och deras deltagande i det demokratiska samtalet. Mobile Stories används i skolor både i Sverige och internationellt.
📧 jenny@mobilestories.se
Prisexempel:
En timmes föreläsning på plats: 13 000 SEK + ersättning för eventuella resekostnader.
En timmes föreläsning på länk: 11 000 SEK
Röster om boken Digital kompetens och källkritik i praktiken
”Det här är verkligen en metodhandbok. Den är konkret, lättillgänglig och kan ha stor nytta för pedagoger, men även för exempelvis skolledare och skolbibliotekarier. Digital kompetens och källkritik i praktiken förtjänar en plats i bokhyllan.”
Helhetsbetyg 4/5
BTJ
”Det här är den i särklass bästa bok i ämnet jag läst på mycket länge! Den är ämnesövergripande och teori och praktiska idéer blandas. Redan vid första genombläddringen fick jag flera nya idéer och jag satte boken i händerna på kollegor. Stort plus för att den innehåller förankringar i styrdokument och även Unescos mål. Riktigt bra!”
Maria Rådstam, Lärare, bibliotekarie, IT-pedagog och bloggare på Undervisning och IKT
”En bok som alla inom skolans värld borde läsa”
Cathi Larsson, IT-utvecklare, Bergsjöskolan i Göteborg
”Perfekt för lärare som handbok och för bibliotekarier för att få hjälp med hur en kan samarbeta med skola för att se till att eleverna får tillräcklig kompetens inom området. Borde dessutom vara obligatorisk läsning för ALLA i ledande position inom skolväsendet.”
Läsare på Goodreads.com
”En fantastik lärorik föreläsning, utifrån den snabba utveckling som sker i samhället. Professionen måste rusta barn och elever för att kunna reflektera källkritiskt och lära ut om vikten av källmedvetenhet. Detta är viktigt på riktigt.”
Anette KilanderJenny från Mobile Stories kom med många mycket viktiga och angelägna bidrag i AcadeMedias utbildningsserie om skolbibliotek, där hon deltog som expert inom området medie- och informationskunnighet. Hon lyfte aktuella frågor av vikt att utbilda barn och ungdomar inom, och kunde ge konkreta tips och tankar om hur man som lärare såväl som skolbibliotekarie kan arbeta med dessa. Vi tycker att Mobile Stories kompetens borde nyttjas av alla skolor, då medielandskapet förändras jättefort och vi som jobbar med utbildning behöver kontinuerlig stöttning för att kunna ge våra elever en uppdaterad verktygslåda för det demokratiska medborgarskapet.
Maria BivesjöInför vår MIK-dag 2022 anlitade vi Jenny och Lotta från Mobile Stories för att hålla en föreläsning för lärare, skolbibliotekarier och folkbibliotekarier. Det blev ett fint samarbete och en inspirerande föreläsning för våra deltagare. Vi kommer gärna tillbaka för fler samarbeten!
Linda SävhammarStöttas av
