TROVÄRDIG, INFORMERAD, ANSVARSFULL
Etiska riktlinjer för användning av AI
Klicka på bilden för att ladda ner postern.
Transparens:
Var transparent med din AI-användning: Låt dina läsare veta om, när och hur du använde AI. Om du använde AI-verktyg för att få hjälp med din research, eller för språk- eller faktagranskning, lägg till en rad i slutet av din artikel som förklarar vilka verktyg du använde och hur. Kom ihåg att du alltid måste verifiera allt innehåll själv. AI kan göra misstag och människor måste kontrollera allt innehåll. För att öka dina läsares förtroende för dig, se till att inkludera information om vilket verktyg du använde och hur, och vad du gjorde för att säkerställa att allt innehåll är korrekt. Till exempel: ”ChatGPT användes för att hjälpa till med grammatikkontroller och att hitta forskningsrapporter att använda som källor. Allt innehåll faktakontrollerades av reportern.”
Lägg till information om AI-genererad media: Om du har använt AI för att generera bilder för att illustrera din artikel eller skapa musik till din podcast eller video måste du lägga till en tydlig förklaring. Till exempel: ”Denna bild skapades med DALL-E.” Kom ihåg, använd inte bilder som ser realistiska ut och som kan vilseleda din publik att tro att de skildrar verkliga händelser.
Verkliga berättelser:
Du är författaren: AI kan bara hjälpa dig, inte göra ditt arbete åt dig. Du måste skriva artiklarna själv. Du är skribent och du måste ta ansvar för ditt arbete. AI kan hjälpa dig att förbättra ditt arbete, till exempel genom att kontrollera grammatik, hjälpa dig att hitta nya informationskällor och ge förslag på hur du kan förbättra din artikel. Artiklarna måste skapas med din egen röst – det är det som gör dem unika.
Endast verkliga berättelser: En journalists uppdrag är att informera och dela verkliga berättelser och hjälpa andra att förstå olika perspektiv och problem. Du bör därför inte använda påhittade berättelser eller karaktärer, oavsett om de AI-genererats eller inte. Användningen av AI bör inte stå i konflikt med Unga reportrars etiska kod.
Illustrera, imitera inte: Använd aldrig AI-genererad media som kan vilseleda din publik till att tro att den föreställer verkligheten. Du får till exempel inte använda AI för att imitera röster från riktiga människor för din podcast eller video. Skapa inte AI-genererade videor med riktiga människor (eller så kallade ”deepfakes”). Om du använder AI-genererade bilder för att illustrera din artikel måste du använda bilder som tydligt ser ut som illustrationer. AI-genererade bilder kan leda till förvirring över vad som är påhittat och vad som är verklighet och kan till och med orsaka panik i känsliga situationer som konflikter, krig eller naturkatastrofer. För att upprätthålla förtroende och transparens, använd aldrig AI-genererade porträtt som inte representerar verkliga individer. Du kan inte lägga till AI-genererade element i riktiga bilder. Det kallas manipulation.
Noggrannhet och verifiering
Verifiera AI-genererat innehåll: Kontrollera noggrant allt innehåll som har genererats eller redigerats med AI. Om du använder AI för att hitta informationskällor, såsom forskningsartiklar, måste du se till att alla författare, publikationer och forskningsartiklar som nämns faktiskt finns. Sedan måste du kontrollera om slutsatserna som sammanfattats av AI är korrekta. Om du använder AI för att redigera din artikel och kontrollera din grammatik, se till att inget av innehållet blivit ändrat så att betydelsen blivit fel. AI-verktyg prioriterar att generera ett svar framför noggrannhet och kan hitta på saker för att “täcka upp” när det finns en brist på data – ett fenomen som kallas AI-hallucinationer.
Du ansvarar för faktagranskning: Gör din faktakontroll själv. Du kan använda AI-verktyg för att hjälpa dig hitta fel i din artikel, men du måste verifiera all information ändå. Lita inte helt på AI för att göra detta.
Mångfald och respekt
Se upp för AI-bias: AI kan förstärka fördomar, och du måste ta hänsyn till detta. Om människor tränar AI på bristfällig information kommer AI-innehållet också att vara bristfälligt . Till exempel, om det finns en grupp människor som diskrimineras i den verkliga världen, kan information om dem i AI-genererat innehåll förvrängas. Det är ditt ansvar att undvika stereotyper och se till att alla personer som nämns i din artikel behandlas rättvist och respektfullt. Lägg märke till hur olika människor och situationer avbildas i AI-bilder. Till exempel, om du skapar en bild som visar en lärare i ett klassrum, visas lärare då alltid som kvinnor?
Inkluderande representation: Se till att olika åsikter och människor finns representerade i dina artiklar. Detta inkluderar att ta med olika synpunkter och ge röst åt underrepresenterade grupper för att din artikel ska bli rättvis och balanserad.