Krönika

 

I en krönika reflekterar du kring dina egna upplevelser och erfarenheter. De flesta krönikor handlar om att skribenten (den som skriver) reagerat på någon händelse och vill skriva av sig.  Tanken med detta upplägg är att din krönika har en koppling till något av de Globala målen.

Exempel på krönikor:

Min prestationsångest|Mobile Stories

Tänk att leva som ”alla de andra” | Mobile Stories

För att hitta det du vill skriva om i din artikel kan det vara bra att först diskutera med en kompis eller lärare. Se förslag på diskussionsfrågor nedan. Gör gärna stödanteckningar som du kan använda när du skriver din krönika.

Diskussionsfrågor

1. Har du läst eller hört något som har en koppling till det Globala mål som du valt?

2. Finns det något i ditt dagliga liv som kan kopplas till det Globala mål som intresserar dig?

3. Har du varit med om en händelse eller kanske träffat någon som har med detta mål att göra?

Fotografera eller illustrera en bild som du tycker beskriver det du vill säga med din krönika.

Om du skriver om att du sett folk skräpa ner med plast i naturen kanske just skräp är det du ska fotografera. Om du skriver om hälsa och välbefinnande och att du precis kommit på hur härligt det är att jogga kanske en bild på dina fötter i springskor är den perfekta bilden.

Du kan också ha en bild av dig själv om du vill, ett fotograferat porträtt eller en teckning.

Obs! Var alltid noga med att säkerställa att eventuella personer på bilden kan tänka sig att vara med i din debattartikel på mobilestories.se. Du måste fråga även om personen inte syns tydligt på bilden.

Ladda ner en mall genom att klicka på bilden om du vill arbeta vidare med en bildidé.

 

 

Använd gärna mallen för att hitta en riktigt bra rubrik. Klicka på bilden för nedladdning.

•  Även om krönikan bygger på egna upplevelser så stärker det din trovärdighet att hänvisa till andra källor som bekräftar det du skriver.

• Tänk på att din krönika kan bli läst av många personer om du väljer att publicera den på Mobilestories.se. Läsaren kan vara klasskamrater och lärare på skolan, men också personer som du inte känner. 

• Tänk på att inte nämna några namn på personer om du skriver om saker som kan vara känsliga. Använd inte bilder på personer utan att stämma av detta med personen på bilden.

• Lägg lite extra tid på rubriken, ingressen (inledningen) och bilden i din artikel. Det kan öka dina chanser att väcka intresse och bli läst. I Mobile Stories får du hjälp av professionella journalister som delar med sig av tips till dig som är ung. 

Här kan du ta del av etiska regler som du bör följa då du publicerar artiklar, antingen det är på Mobile Stories eller en annan plattform.

 

 

1. Börja med att beskriva händelsen som du reagerat eller tänkt på. Undvik att nämna några namn eller peka ut personer som kanske är inblandade. Det är bra att utgå från något som är aktuellt, kanske något som är omnämnt i medier till vilket du gör en koppling till ditt eget liv eller handlande.

2. Argumentera sedan för dina åsikter eller synpunkter. Du kan också varva med citat.

3. Slutet. Din krönika frå gärna leda fram till en slutsats. Kanske du vill få andra att tänka efter eller bättra sitt beteende.

Ge din publicerade artikel den extra skjuts den förtjänar. Ladda ner mallen för att hitta mottagaren. Klicka på bilden för nedladdning.

Klicka på mallen för att ladda ner den.