Podd

 

En podd är ett inspelat samtal eller en intervju. Ibland med en eller flera personer.

Du behöver förstås ha ett genomtänkt tema och ett manus för din podd. Använd workshopmallen här intill. Obs! Du behöver skriva fler frågor än vad som får plats i mallen.

För att hitta temat för din podd kan det vara bra att först diskutera med en kompis eller lärare. Se förslag på diskussionsfrågor nedan. Gör gärna stödanteckningar som du kan använda till ditt manus.

Diskussionsfrågor

1. Har du läst eller hört något som har en koppling till det Globala mål som du valt?

2. Finns det några spännande organisationer som arbetar med frågor kopplade  till det Globala mål som intresserar dig. I så fall kan du hitta personer som kan medverka i din podd.

3. Har du varit med om en händelse som har med detta mål att göra? Detta kan vara en bra sak att ha med i inledningen av din podd.

4. Vem har makt att påverka kommunens arbete för att uppnå det aktuella målet? Är det en person som du skulle kunna bjuda in till ditt samtal?

Se en video med Jenny Ågren från Aftonbladet daily som tipsar dig om hur du gör bättre poddar.

Det finns såklart olika sätt att kontakta intervjupersoner. Du kan ringa, kontakta på sociala medier, mejla eller ta kontakt direkt om personen finns i din närhet.

Den här mallen kan vara bra att utgå ifrån om du mejlar någon som du inte känner:

Hej, jag heter _________ och går på skolan ___________ i _________. Vi gör ett arbete om Globala målen och undrar om vi skulle kunna få bjuda in dig till en podd som ska handla om ……….? Vi kanske också kommer att publicera podden på medieplattformen Mobilestories.se om det är okej med dig. 

Vi har valt att kontakta dig för att ……………… Du får självklart lyssna på podden innan publicering. Vi skulle behöva en fin bild också som vi kan ta när vi ses. 

Hör gärna av dig med förslag på tider då du skulle kunna vara med i en podd. Beräknad tid för inspelning är ………. minuter.

Tack på förhand. Med vänliga hälsningar _________________

Kontaktuppgifter __________________________

 

Tänk på att välja en plats som inte ekar om du väljer att spela in din podd inomhus. Kuddar och soffor och gardiner dämpar eko. Om du är i en utemiljö ska du försöka hitta en miljö utan för mycket störande ljud. Det kan fungera utmärkt att spela in ljud med mobiltelefonen, använd gärna flera mobiler för säkerhets skull.

Ta en bra bild på de som medverkar i podden gärna på en plats som har med ditt tema att göra. Bilden behöver du i samband med att du laddar upp din ljudfil på en ljudplattform. Om du ska badda in/publicera din podd på Mobile Stories behöver du också en bild.

Obs! Var alltid noga med att säkerställa att eventuella personer på bilden kan tänka sig att vara med i din artikel på mobilestories.se. Du måste fråga även om personen inte syns tydligt på bilden.

• Tänk på att din podd kan bli lyssnad på av många personer om du väljer att publicera den på Mobilestories.se. Lyssnarna kan vara klasskamrater och lärare på skolan, men också personer som du inte känner. 

• Tänk på att inte nämna några namn om ni pratar om andra personer i podden. Undantaget är offentliga personer. Om personer kritiseras ska de få möjlighet att komma till tals.

• Lägg lite extra tid på inledningen. Det ökar dina chanser att väcka intresse. 

Här kan du ta del av etiska regler som du bör följa då du publicerar artiklar, antingen det är på Mobile Stories eller en annan plattform.

 

Om någon påstår något i samtalet bör det framgå var hen hämtat faktan från. Om inte den som medverkar i samtalet är tydlig med detta av sig själv kan du som leder samtalet påminna och fråga om källor. 

Om du publicerar din podd på Mobile Stories kan du spara källorna och även eventuella länkar till källorna och sedan lägga in dem i boxen ”Källor”.

Du kan bara använda musik som du skapat själv eller fått tillåtelse av upphovspersonen att använda i din podd.

Viktigt! Om du söker efter gratis musik på nätet och vill publicera din podd på Mobile Stories måste musiken vara godkänd att användas för kommersiellt bruk. Följ användarvillkoren noga. Skriv ut namnet på upphovspersonen.

Ge din podd den extra skjuts den förtjänar. Ladda ner mallen för att hitta mottagaren. Klicka på bilden för nedladdning.

Klicka på mallen för att ladda ner den.