Research och inspiration

 

Klicka på bilden för att läsa på om målet på Globala målens officiella hemsida.

Om Globala målens officiella hemsida: Globalamalen.se drivs av United Nations Development Programme, UNDP, med stöd från svenska Sida. UNDP arbetar i 170 länder för att avskaffa fattigdomen, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen. UNDP I Sverige arbetar bland annat med att på olika sättet stötta genomförandet av Globala målen i Sverige.

Klicka på bilden för att komma till Globala målens officiella hemsida. Scrolla ner till delmålen och ”snabba tips”. Fundera över hur skolan eller din kommun kan vara med och driva utvecklingen framåt.

Om Globala målens officiella hemsida: Globalamålen.se drivs av United Nations Development Programme, UNDP, med stöd från svenska Sida. UNDP arbetar i 170 länder för att avskaffa fattigdomen, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen. UNDP I Sverige arbetar bland annat med att på olika sättet stötta genomförandet av Globala målen i Sverige.

 

Gör Målkompassen för mål 14: Hav och marina resurser

Om Målkompassen: Målkompassen är ett spel som Globalamålen.se skapat för att stärka kunskapen om arbetet med Globala målen. Spelet bygger på den fakta som FN årligen tar fram om Globala målen

Ta reda på hur det går för Sverige med måluppfyllelsen. Hur går det för Sverige jämfört med andra länder?

”Interaktiva kartan”, Sustainable development report.

 

 Om ”Interaktiva kartan”: Interaktiva kartan bygger på FN-rapporten Sustainable Development Goals Report (Engelska), en översikt över hur det går med måluppfyllelsen i de olika länderna.

Klicka på bilden för att komma till ”Jämföraren” . Här kan du se hur det går för din kommun på olika områden.

Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA, är en ideell förening som bildats i samarbete mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. RKAs uppdrag är att underlätta uppföljning och analys av olika verksamheter i kommuner och regioner genom att tillhandahålla statistik i en databas – Kolada.

Läs Mediekompass intervju med Jens Fahlström, marinbiolog och Karl Hellervik, pedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg om de utmaningar vi står inför. 

Mediekompass är ett hjälpmedel för lärare som vill använda tidningar i undervisningen. Bakom Mediekompass står Tidningsutgivarna (TU) som värnar om ett öppet och demokratiskt samhälle.

Så här kan du ”Nyhetsgoogla” men var observant. Använd medier du känner till och litar på.

Tips: Testa gärna även att skriva in dina sökord eller din sökfras på scholar.google.se. Här får du upp en träfflista med vetenskapliga, expertgranskade artiklar om de ämne du är intresserad av. Ibland kan du ta del av hela artiklar, men det enklaste är att först läsa sammanfattningen (det som kallas Abstract på forskarspråk). 

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill kolla upp? Gör då så här för att göra en lateral- eller sidledes granskning.

Alla journalistiska texter har en vinkel – en krok som får läsarna att tycka att den är intressant. Förutom att den ska väcka intresse så ska den förstås också vara sann, det vill säga ha täckning i texten. Vinkeln lyfts ofta fram i rubriken och i inledningen av en artikel eller ett nyhetsinslag. 

Exempel på vinklar:

Nyhetsartiklar eller intervjuer:

Snart mer plast än fisk i havet

Så mycket bränsle gör Finlandsfärjan av med

Så oroliga är …..borna för sitt hav

9 av 10 köper certifierad fisk — men se upp när du äter ute!

Havets känsliga ekosystem, så hänger det ihop

Gäddorna äntligen fler i …….viken

Båtklubben: Inga giftiga färger kommer in genom grindarna

En dag vid båttvätten

Nyttigaste maten från havet

Golfströmmen, så viktig är den för …..kommun

Intervju med en marinbiolog

Sigrid fiskar som hobby: “Drömmen är att fånga en mal som jag sedan släpper tillbaka”

Ålen vandrar även genom …..kommun.

Klassen samlade pengar för att rädda en sköldpadda

Klassen städade vattendraget och tjänade pengar

Så mår ……havet

Det visste du inte om plast i havet

Förslag på ämne för tipsartiklar alternativt krönikor: 

Så kollar du om fiskens certifikat

Allt hamnar till slut i havet — så kollar du dina produkter

Fixa ett städa strandenparty!

Tiktokstjärnan som utmanar till plastbantning

Fiskarna du kan äta med gott samvete

Youtubestjärnan som använde sitt kändisskap för att rädda haven

Fiskarna du inte ska äta mer än en gång om året

Välj en artikeltyp