Källkritik i praktiken
Mobile Stories erbjuder ett publiceringsverktyg som utbildar unga i medie- och informationskunnighet (digital kompetens, källkritik och källtillit) medan de producerar eget innehåll för digital publicering.
Läs här om kopplingen till läroplanen, Agenda 2030 och till Barnkonventionen.
Genom att själva söka och producera information med en verklig mottagare i åtanke fördjupar eleven sina ämneskunskaper, vässar sin kommunikation och sin förmåga att värdera, diskutera och kamratgranska källor. Längs vägen guidas de av hjälptexter och tipsvideor med journalister och andra experter.
Eleverna har möjlighet att publicera sina artiklar på en öppen plattform och nå ut med väl genomarbetat och källgranskat material och tillsammans med andra unga bygga en trovärdig kanal för unga röster, https://mobilestories.com
Verktyget är webbaserat och kan användas på alla enheter.
Trygga publiceringar
Genom en gedigen process som består av kamratgranskning, checkfrågor och lärarens godkännande blir artiklarna genomarbetade och i linje med lagar och ”elevpublicistens etiska regler”.
SAMARBETA
Hjälp från experter
Åtta artikelmallar
Bädda in ljud och video
Genom inbäddningsfunktionen kan video eller ljudklipp som laddats upp på Vimeo, Soundcloud eller Youtube bäddas in i artikeltyperna podd- eller filmartikel, eller förstärka upplevelsen i artiklar som valfritt tillägg.
VERKLIGA MOTTAGARE
Eleverna har möjlighet att publicera sina artiklar på den öppna plattformen Mobilestories.com och nå ut med väl genomarbetat och källgranskat material och tillsammans med andra unga bygga en trovärdig kanal för unga röster.
Tips från professionella journalister
Journalister och faktagranskare från olika länder ger sina bästa tips direkt till unga i verktyget. Genom filmklipp eller hjälptexter kan klassen fördjupa sig i en viss artikeltyp eller utvecklas inom foto, film, ljud eller rubrikskapande.