Research och inspiration

 

Klicka på bilden för att läsa på om målet på Globala målens officiella hemsida.

Om Globala målens officiella hemsida: Globalamalen.se drivs av United Nations Development Programme, UNDP, med stöd från svenska Sida. UNDP arbetar i 170 länder för att avskaffa fattigdomen, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen. UNDP I Sverige arbetar bland annat med att på olika sättet stötta genomförandet av Globala målen i Sverige.

Klicka på bilden och scrolla ned på Globala målens officiella hemsida för att läsa om delmålen och ”snabba tips”. Fundera gärna över hur din skola eller kommun kan vara med och driva utvecklingen framåt.

Om Globala målens officiella hemsida: Globalamålen.se drivs av United Nations Development Programme, UNDP, med stöd från svenska Sida. UNDP arbetar i 170 länder för att avskaffa fattigdomen, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen. UNDP I Sverige arbetar bland annat med att på olika sättet stötta genomförandet av Globala målen i Sverige.

Gör Målkompassen för Mål 5: Jämställdhet

Om Målkompassen: Målkompassen är ett spel som Globalamålen.se skapat för att stärka kunskapen om arbetet med Globala målen. Spelet bygger på den fakta som FN årligen tar fram om Globala målen

 

Ta hjälp av ”Interaktiva kartan” (på engelska), för att se hur det går för Sverige med måluppfyllelsen. Hur går det för Sverige jämfört med andra länder?

Om ”Interaktiva kartan”: Interaktiva kartan bygger på FN-rapporten Sustainable Development Goals Report (Engelska), en översikt över hur det går med måluppfyllelsen i de olika länderna.

Klicka på bilden för att komma till ”Jämföraren” . Här kan du se hur det går för din kommun på olika områden.

Om ”Jämföraren”: Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA, är en ideell förening som bildats i samarbete mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. RKAs uppdrag är att underlätta uppföljning och analys av olika verksamheter i kommuner och regioner genom att tillhandahålla statistik i en databas – Kolada.

Läs Mediekompass intervju med Maria Edström, docent vid Göteborgs universitet, har länge arbetat med att sätta siffror på hur, var och när kvinnor syns i våra nyhetsmedier.

Mediekompass är ett hjälpmedel för lärare som vill använda tidningar i undervisningen. Bakom Mediekompass står Tidningsutgivarna (TU) som värnar om ett öppet och demokratiskt samhälle.

Så här kan du ”Nyhetsgoogla” men var observant. Använd medier du känner till och litar på.

Tips: Testa gärna även att skriva in dina sökord eller din sökfras på scholar.google.se. Här får du upp en träfflista med vetenskapliga, expertgranskade artiklar om de ämne du är intresserad av. Ibland kan du ta del av hela artiklar, men det enklaste är att först läsa sammanfattningen (det som kallas Abstract på forskarspråk). 

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill kolla upp? Gör då så här för att göra en lateral- eller sidledes granskning.

Att vara påläst och hitta bra källor att hänvisa till, är viktigt för en journalist. Här är några förslag på bra källor till information, men du kan säkert hitta fler.

Gå in på din kommuns hemsida och lär dig mer om hur din kommun jobbar med detta mål. Är du nöjd med hur din kommun presenterar arbetet med målet?

Om målet Jämställdhet|Regeringen

Statistik om målet Jämställdhet|Statistiska centralbyrån

Video om målet Jämställdhet|Utbildningsradion

Jämställdhetsarbete i Sverige|Jämställdhetsmyndigheten

Jämställdhetsstrategin|Europeiska kommissionen

Barns rättigheter|Barnombudsmannen

Unicef

På tal om kvinnor och män | Statistiska centralbyrån, SCB,

Alla journalistiska texter har en vinkel – en krok som får läsarna att tycka att den är intressant. Förutom att den ska väcka intresse så ska den förstås också vara sann, det vill säga ha täckning i texten. Vinkeln lyfts ofta fram i rubriken och i inledningen av en artikel eller ett nyhetsinslag.

Exempel på vinklar:

Nyhetsartiklar eller intervjuer:

SYV-Lena: ”Jag utmanar gärna elever kring stereotyper”

Hållbarhetsstrategen: ”Så ser planen ut för jämställdheten i ……kommun”

Skolans jämställdhetsplan på ett begripligt sätt — rektor förklarar

Procentdel kvinnor i kommunfullmäktige — bättre än i riksdagen

Nu syns fler kvinnor än män i lokaltidningen

Bilderna i mitt flöde som jag helst skulle slippa

Sigrid, 80: ”Jag önskar att jag hade haft samma frihet som männen”

Sandra på kvinnojouren: ”Jag önskar att mitt yrke kunde försvinna”

Appen som hjälper företag att rekrytera jämställt

5 saker du inte visste om Suffragetterna

Polisen: Nu minskar våldet mot kvinnor

Tipsartiklar eller krönikor: 

Böckerna om jämställdhet du inte får missa

Spelen som stärker kvinnor

Bildläraren: Så tar du selfies för mer ”power”

Hjälp en tjej förstå sin fulla potential — bli fadder

Så hittar du modet att ryta ifrån

Välj en artikeltyp