Research och inspiration

 

Klicka på bilden för att läsa på om målet på Globala målens officiella hemsida.

Vad räknas som extrem fattigdom?

Om Globala målens officiella hemsida: Globalamalen.se drivs av United Nations Development Programme, UNDP, med stöd från svenska Sida. UNDP arbetar i 170 länder för att avskaffa fattigdomen, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen. UNDP I Sverige arbetar bland annat med att på olika sättet stötta genomförandet av Globala målen i Sverige.

Klicka på bilden och scrolla ned på Globala målens officiella hemsida för att läsa om delmålen och ”snabba tips”. Fundera gärna över hur din skola eller kommun kan vara med och driva utvecklingen framåt.

Om Globala målens officiella hemsida: Globalamålen.se drivs av United Nations Development Programme, UNDP, med stöd från svenska Sida. UNDP arbetar i 170 länder för att avskaffa fattigdomen, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen. UNDP I Sverige arbetar bland annat med att på olika sättet stötta genomförandet av Globala målen i Sverige.

Gör Målkompassen för Mål 1: Ingen fattigdom

Om Målkompassen: Målkompassen är ett spel som Globalamålen.se skapat för att stärka kunskapen om arbetet med Globala målen. Spelet bygger på den fakta som FN årligen tar fram om Globala målen

 

Ta hjälp av ”Interaktiva kartan” (på engelska), för att se hur det går för Sverige med måluppfyllelsen. Hur går det för Sverige jämfört med andra länder? 

Om ”Interaktiva kartan”: Interaktiva kartan bygger på FN-rapporten Sustainable Development Goals Report (Engelska), en översikt över hur det går med måluppfyllelsen i de olika länderna.

Klicka på bilden för att komma till ”Jämföraren” . Här kan du se hur det går för din kommun på olika områden.

Om ”Jämföraren”: Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA, är en ideell förening som bildats i samarbete mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. RKAs uppdrag är att underlätta uppföljning och analys av olika verksamheter i kommuner och regioner genom att tillhandahålla statistik i en databas – Kolada.

Läs Mediekompass intervju med Journalisten Henrik Brandão Jönsson, utrikeskorrespondent för Dagens Nyheter i en region med fattigdomsproblem – Latinamerika. 

Mediekompass är ett hjälpmedel för lärare som vill använda tidningar i undervisningen. Bakom Mediekompass står Tidningsutgivarna (TU) som värnar om ett öppet och demokratiskt samhälle.

Så här kan du ”Nyhetsgoogla” men var observant. Använd medier du känner till och litar på.

Tips: Testa gärna även att skriva in dina sökord eller din sökfras på scholar.google.se. Här får du upp en träfflista med vetenskapliga, expertgranskade artiklar om de ämne du är intresserad av. Ibland kan du ta del av hela artiklar, men det enklaste är att först läsa sammanfattningen (det som kallas Abstract på forskarspråk). 

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill kolla upp? Gör då så här för att göra en lateral- eller sidledes granskning.

Alla journalistiska texter har en vinkel – en krok som får läsarna att tycka att den är intressant. Förutom att den ska väcka intresse så ska den förstås också vara sann, det vill säga ha täckning i texten. Vinkeln lyfts ofta fram i rubriken och i inledningen av en artikel eller ett nyhetsinslag. 

Exempel på vinklar:

Nyhetsartiklar eller intervjuer:

Så stöttar ….. kommun de som behöver hjälp

Anja, 23: ”Jag älskar att hjälpa så jag blev jag socialarbetare”

Här går gränsen för att vara fattig i Sverige

Så tänker ……..borna om att skänka pengar till välgörenhet (Intervjuer på stan.)

Så mycket pantpengar går till välgörenhet. Intervju med ansvarig på ICA eller Coop.

Så tycker ….. kommuns politiker om bistånd. (Intervjua eller skriv mejl till representanter för de lokala partierna.)

Lappa o laga eller slit o släng? (Intervjua en äldre person om hur man tog hand om sina kläder förr.)

Björn, 20, student: “Jag har precis råd med mat och hyra”

Släktforskaren: ”Mina släktingar åt bara potatis under vinterhalvåret”

En djupdykning i Länsmuseets arkiv: Så funkade fattigvården i …..kommun.

Intervju med en farmor eller farfar:” Burkarna i matkällaren skulle räcka hela vintern”

Tipsartiklar eller krönikor: 

Så får du koll på märkningarna för schysst produktion och bra arbetsvillkor

7 saker du kan göra för att hjälpa hemlösa i XX kommun.

Så sparar du hållbart – hela listan med fonder som tar ansvar

Spara både på pengar och klimat – så lagar du kläderna själv

Välj en artikeltyp