Inform, Engage, Empower

Mobile Stories

Var med i skolkampanjen Young Voices for Tolerance, där unga i hela Sverige sprider kunskap om Förintelsen, antisemitism, rasism och intolerans. Alla elever på högstadiet och gymnasiet kan vara med och göra skillnad!

 

[dsm_typing_effect typing_effect=”Young Voices for Tolerance – lektionsupplägg på temat Förintelsen, antisemitism och rasism” typing_loop=”off” typing_speed=”51ms” typing_cursor_color=”#ffffff” _builder_version=”3.18.7″ header_font=”|800|||||||” header_text_color=”#508267″][/dsm_typing_effect]

Tidigare statsminister Göran Perssons hälsning till elever i skolkampanjen:

”Du som är elev och använder nätet och som vet hur man får ut ett budskap, du kan göra väldigt mycket.”

Utbildningsminister Anna Ekström till elever i Young Voices for Tolerance:

Jag är väldigt tacksam över att de svenska eleverna engagerar sig, mot antisemitism, mot antiziganism, mot alla former av rasism. Jag är också väldigt tacksam för de ungdomar som är med och bidrar med att sprida kunskap i de här frågorna.

Till dig som är lärare, rektor eller skolbibliotekarie

I slutet av 90-talet tog dåvarande statsminister Göran Persson initiativ till Levande historia. Utbildningssatsningen var en reaktion på de rasistiska och högerextrema strömningar som präglade tidsandan då. Syftet var att samla kunskap och levandegöra historien – för att förhindra att Förintelsens fasor från andra världskriget skulle upprepas. För 21 år sedan hölls den första internationella hågkomstkonferensen i Sverige. Detta blev starten för International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

Nu tornar molnen åter upp sig. I många länder begränsas yttrande- och pressfriheten. Människor hotas och mördas på grund av sin politiska övertygelse, sin etniska bakgrund, sexuella läggning eller könsidentitet. Den sista generation med egna minnen av Förintelsen finns snart inte med oss längre.

Det är också en helt annan tid vi lever i, med nya möjligheter och utmaningar. Internet ger en enorm potential när det gäller allas rätt att uttrycka sig och göra skillnad, men här finns också krafter som leder oss in på fel väg. Det är på många sätt en avgörande tid.

I oktober hölls en ny hågkomstkonferens, som statsminister Stefan Löfven stod värd för.

A group photo of the participants at the Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism, Remember – ReAct, in Malmö on October 13, 2021. Photo: Sören Andersson/Government office of Sweden

Statsråd, regeringschefer, forskare och civilsamhälle från 50 länder bjöds in för att diskutera hur vi håller minnet levande och förebygger att historien upprepar sig.

Genom lektionsupplägg och en resursbank med kontaktuppgifter till spännande personer som gärna vill bli intervjuade, vill vi inspirera och stötta dina elever att berätta, sprida kunskap och göra skillnad. Här får du som lärare stöd i allt från produktion till publicering. Uppläggen tar avstamp ur relevant forskning och aktuella rapporter. Vissa av uppläggen handlar om att berätta om det som har hänt i historien, andra om att unga får ge vuxensamhället kunskap om vad som möter unga i dag – inte minst på nätet. 

För att motverka antisemitism och andra former av rasism är medie- och informationskunnighet helt avgörande. Vi ser att antisemitismen tyvärr har fått en ny arena i sociala medier. Det ser man inte minst nu under pandemin hur urgamla fördomar om det judiska livet sprids i raketfart på nätet, säger utbildningsminister Anna Ekström i en intervju med Mobile Stories. 

Skolans ansvar i fokus på Malmökonferens

Utbildningsministern till eleverna i Young Voices for Tolerance

 

[feedzy-rss feeds=”https://mobilestories.se/feed/region/young voices for tolerance”]

FLYKTEN TILL MARSTRAND

Flykten till Marstrand är en bok och en utställning som baseras på intervjuer med polska judar som kom till Marstrand 1969, för att undkomma antisemitiska förföljelser i hemlandet Polen. Till utställningen finns ett klassrumsmaterial som kan användas för att producera artiklar i samband med ett utställningsbesök.

REACH A GLOBAL AUDIENCE

JOIN THE WORLD TEENAGE REPORTING PROJECT

Do you want to see your stories on a global platform, side by side with other young reporters from leading newsrooms all around the world? Do you know a young person who has done something extraordinary to make your school, your neighborhood, your town, the world or the internet a more tolerant place? 

Then you can submit an interview with this Tolerance Champion for consideration by The World Teenage Reporting Project!

More info? Contact project leader Aralynn MacMane on aralynnmcmane@gmail.com

Peter Kadars dikt. Peter Kadar (1935–2020) var föreläsare på Berättargruppen EDUT-Vittnesmål från Förintelsen fram till 2020. Foto: Jenny Ingemarsson